Tobe Carbon
 
B-Force 110 €
Double Bore 130 €
Double-Can 220 €
Fast & Furious 120 €
Integra Blue 130 €
Integra Silver 130 €
Magnum Blue 125 €
Magnum White 125 €
Oxford Cut 120 €
Oxford Slant 120 €
Titan Black 110 €
Titan Silver 110 €
Toulouse 120 €
Banner
 
Integra Blue 130 €
Double Bore 130 €
Oxford Slant 120 €
 

Sonda Lambda

Sonda Lambda este un senzor amplasat pe tubulatura de evacuare, dupa galeria de evacuare si este conectat la ECU, care in esenta consta intr-un conductor de curent electric a carui intensitate variaza in functie de cantitatea de oxigen care traverseaza sonda. In interiorul acesteia exista un material ceramic poros, din dioxid de zirconiu (ZrO2). Intensitatea curentului prin placa de zirconiu variaza in functie de numarul de molecule de oxigen care traverseaza materialul ceramic. Deoarece sonda functioneaza optim doar la temperaturi mari, "la rece", pina cind gazele de esapament ating temperaturi de 4-500 oC, sonda este incalzita de o rezistenta din interiorul ei, dupa care caldura ii va fi furnizata chiar de temperatura gazelor de esapament.

Autoturismele cu motorizari euro 3 si 4 au chiar 2 sonde, una amplasata inaintea catalizatorului pentru optimizarea amestecului aer/combustibil, si una dupa catalizator, pentru verificarea eficientei acestuia. Constructorii recomanda verificarea sondei la fiecare 30 000 de kilometri sau la fiecare doi-trei ani de functionare a masinii si schimbarea sondei in cazul cind apar probleme in functionarea acesteia.

Sonda Lambda are rolul de a regla amestecul aer/combustibil - prin comanda asupra injectiei de benzina - astfel incit acest amestec sa fie convenabil regimului de moment al motorului. Daca sonda detecteaza prea mult oxigen in gazul evacuat, inseamna ca motorul merge cu un amestec prea sarac (in combustibil); prin urmare, este marita cantitatea de benzina. Daca, dimpotriva, este prea putin oxigen in evacuare, inseamna ca amestecul este prea bogat si ECU reduce cantitatea de benzina din admisie.

Rolul unei sondei Lambda

In principal sonda masoara in mod constant cantitatea de oxigen din gazele evacuate si trimite semnalul sub forma de voltaj catre unitatea de comanda a motorului. ECU (calculatorul central al masinii) foloseste semnalele primite de la sonda pentru a ajusta amestecul in vederea obtinerii amestecului ideal: 14,7kg aer cu 1kg benzina, pentru care asa-numitul factor Lambda este egal cu 1.
Valorile de iesire ale senzorului variaza intre aproximativ 0.1V (amestec sarac) si 0.9 V(amestec bogat), variatia ideala fiind in jurul valorii de 0.45 V. Realizarea optima a amestecului asigura o eficienta si o durata de viata maxime ale catalizatorului. O sonda lambda uzata poate cauza un consum excesiv de benzina, emisii de noxe crescute, uzura excesiva a catalizatorului si scaderea performantei motorului.

Caracteristica de tensiune a sondei de oxigen
Caracteristica de tensiune a sondei de oxigen

Necesitatea sondei Lambda - scurt istoric

Pentru ca una din sursele majore de poluare o reprezinta gazele incomplet arse emise de motoare in atmosfera, constructorii au pus la punct sisteme de limitare a emisiilor poluante. Printre acestea se numara convertoarele catalitice (ceramice sau metalice), amplasate pe tubulatura de evacuare a vehiculelor si sondele de masurare a gazelor arse provenite din motor.

Emisiile puternice de gaze de esapament apar atunci cind carburantul este incomplet ars, motorul este defectuos reglat, cind se porneste sau se opreste motorul sau la deplasarea cu viteza redusa. In urma cu cca. 25 de ani, in scopul reducerii efectului de poluare al autovehiculelor, constructorii auto au dezvoltat un senzor denumit sonda Lambda - care poate masura cantitatea de oxigen evacuat in urma procesului de ardere al motorului. Aceasta este localizata pe sistemul de evacuare al gazelor, inaintea convertorului catalitic la motorizarile Euro1/2 si inainte si dupa catalizator la motorizarile Euro 3/4. Sonda Lambda asigura sporirea eficientei catalizatorului, dar si emisii reduse de noxe in atmosfera. In sarcina maxima a motorului, de exemplu la viteza de virf, pentru a mentine viteza, sistemul este dezactivat pentru a preveni saracirea exagerata a amestecului.

Defectarea sondei duce la functionarea anormala a motorului. La fel si defectiunile de etansarea admisiei de aer/circuitelor de reglaj vacuumatic - asa-numita admisie de aer fals' - induce in eroare sonda Lambda care da informatia ca amestecul este prea sarac. Prin urmare, electronica (ECU) va "pompa" mai multa benzina in cilindri (corespunzator cantitatii de aer aspirat in mod normal + cel fals) si motorul va functiona cu detonatii in evacuare, eventual se "ineaca". Dupa reglajul amestecului aer-combustibil necesar unei arderi cit mai bune, gazele evacuate ajung in asa-numitul "catalizator" unde, intr-adevar, gazele se oxideaza la contactul cu platina si celelalte materiale de reactie. Functionarea defecta a unui motor cu o sonda de O2 (Lambda) defecta determina utilizarea de amestecuri bogate, rezultand un consum marit de benzina, deteriorarea in scurt timp a catalizatorului si uzura prematura a motorului, provocata de excesul de benzina care ajunge in baia de ulei. Prin folosirea unui astfel de echipament se poate ajunge la o reducere a emisiilor de pina la 90%.

Tipuri de sonde Lambda

Exista cinci tipuri de sonde lambda fundamental diferite. În cazul fiecarui tip, sonda variaza în ceea ce priveste designul elementului din ceramica, elementului de încalzire si tubului de protectie, toate acestea afectând functionarea sondei:

 1. Sonda lambda neîncălzită
  Acesta a fost primul design de sondă lambda, Bosch producându-l din anul 1976. Se utilizează un element ceramic cu bioxid de zirconiu pentru a genera tensiune într-un mediu cu un conţinut ridicat de gaz (oxigen insuficient).
 2. Sonda lambda încălzită
  A fost lansată de Bosch în anul 1982 şi funcţionează în acelaşi mod ca sonda neîncălzită, însă în interiorul manşonului se află un element de încălzire special, care aduce senzorul la temperatura de funcţionare în aproximativ 30-60 de secunde.
 3. Sonda Planară
  A fost lansată de Bosch în anul 1997 şi utilizează tehnologie senzorială din ceramică cu bioxid de zirconiu, însă este amplasat într-o formă mai compactă şi mai plată (de aici şi denumirea).
 4. Sonda planară de bandă largă
  Este cel mai nou design de senzor de oxigen şi oferă exactitatea sporită necesară pentru a întruni cele mai recente cerinţe privind emisiile. Se utilizează un element ceramic planar cu bioxid de zirconiu, astfel încât se încălzesc mult mai rapid decât alte tipuri de senzori, reducând emisiile în cazul pornirii la rece. Suplimentar, senzorii sunt utilizaţi la motoarele recent dezvoltate cu injecţie directă de carburant.
 5. Sonda lambda cu titan
  Aceşti senzori utilizează un tip diferit de tehnologie pentru detectarea oxigenului şi, în loc de a genera un semnal de tensiune care se modifică odată cu raportul aer/carburant, se modifică rezistenţa senzorului. Aceşti senzori sunt utilizaţi pe mai puţin de 0,5 % din autovehiculele dotate cu sonda lambda.

Defectarea sondei Lambda

Din păcate, simptomele unui senzor lent sau defect nu sunt întotdeauna evidente si masurabile. Printre simptomele sondelor lambda defecte sunt:

 • Eşec la testul emisiilor (caracteristic, o concentraţie mare de CO şi/sau HC)
 • Catalizator deteriorat (cauzat de o concentraţie mare de carburant)
 • Consum crescut de carburant (cauzat de o concentraţie mare de carburant)
 • Motorul funcţionează neregulat

Sonda lambda se poate defecta prematur dacă este contaminată cu fosfor rezultat din consumul excesiv de ulei, silicon din scurgerile sistemului de răcire, utilizarea produselor de etanşare din silicon în motor şi unii aditivi pentru carburant. Chiar şi o cantitate redusă de benzină slab rafinată poate defecta o sondă lambda. Factorii de mediu, precum stropii de pe şosea, sarea, uleiul şi murdăria pot cauza defectarea senzorului, ca şi şocurile termice, tensiunea mecanică sau manevrarea incorectă.

Testarea nu este complicată dar se face obligatoriu în service şi de către personal calificat. O sondă defectă poate fi detectată rapid şi uşor cu un volt-ohm-metru digital, dar una lentă poate fi diagnosticată numai cu un osciloscop sau un scopmetru profesional.

In ilustratiile de mai jos sunt evidentiate cele mai intalnite efecte ale contaminarii sondelor Lambda cu diferite fluide:

A – Contaminare cu lichid de racire

Lichidul de racire prezent in galeria de evacuare va ataca elementul activ. Cea mai intalnita cauza se identifica a fi o garnitura de chiulasa defecta sau o chiulasa fisurata.

 

B – Amestec foarte bogat

Amestecul bogat cauzeaza depunerea unei pulberi foarte fine de culoare neagra ce este in principal compusa din hidrocarburi nearse. Amestecul bogat este o consecinta a defectarii sistemului de alimentare cu combustibil.

 

C – Contaminare ulei

Uleiul va favoriza depunerea unui strat zgrunturos si maroniu pe suprafata elementului activ. Cauzele unui consum ridicat de combustibil pot fi segmenti uzati, ghiduri de supape uzate sau alte astfel de probleme.

 

D – Contaminare fluide siliconate

Ramaste ale fluizilor siliconati odata ajunsi pe suprafata activa o distrug rapid. Se recomanda ca la montare sa se evite aceasta contaminare.

 

Sonde lambda universale

Bosch a creat pe piaţa specifică un program pentru sonde lambda universale. Acestea îndeplinesc cerinţele de funcţionare OE (Original Equipment) şi au un sistem patentat de conectori, ce facilitează instalarea. Acest sistem de conectori s-a dovedit a fi etanş, protector împotriva contaminării şi rezistent la efectele temperaturilor extreme şi ale vibraţiilor motorului.

În prezent, producatori precum Bosch si NGK pun la dispoziţie diferite tipuri de sonde lambda universale, pentru a oferi performanţe cât mai apropiate de cele ale sondelor din prima dotare.

Inlocuirea unei sonde Lambda defecte

Conform unui studiu realizat în anul 1996, sondele lambda uzate sunt “singura sursă importantă de emisii excesive în cazul autovehiculelor cu injecţie de carburant”. Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA (EPA) şi Comisia din California pentru Resur-sele Aerului (CARB) au descoperit că înlocuirea sondei lambda era necesară la 42%-58% din numărul total de autovehicule care emiteau cantităţi mari de hidrocarburi sau monoxid de carbon.

Testarea sondelor lambda conform procedurilor de service ale producătorilor de autovehicule şi înlocuirea unei sonde lambda lente sau uzate poate economisi între 10 % şi 15% mai mult carburant şi se amortizează într-un an numai din economisirea carburantului, în timp ce emisiile autovehiculului sunt coborâte la nivelul corespunzător. De asemenea, poate reduce posibilitatea ca o concentraţie mare de carburant să deterioreze catalizatorul autovehiculului.